Tips en Tricks
Hoe maak je een foto collage
- Details
Hoe maak je een foto collage met PS Elements
Door Liseth Schoutsen
Foto's presenteren
- Details
“De regels voor onze Exposities”.
Dit klinkt heel officieel, maar het zijn gewoon aan aantal gegevens die wij hanteren voor het werk, dat op de exposities komt te hangen.
De foto’s moeten strak en goed opgeplakt zijn op een daarvoor geschikte ondergrond. Dit kan zijn een dunne stevige plaat etalagekarton mits met een witte oppervlakte. Hier moeten de foto’s nog d.m.v. een lijmspray opgeplakt worden. De club heeft ook zelfklevend achtergrondkarton. Hier hoeft alleen de beschermlaag vanaf gehaald te worden en de foto kan er in één keer opgeplakt worden.
Het oplakken dient tegen het “bollen” en “lubberen” of “bobbelen” van de foto’s.
We hebben normaliter 100 lijsten van het formaat 50 x 40 cm op de Expositie hangen. Dit is zo’n beetje het maximale aantal wat in Kerkje Bessie op een expositie kan hangen (meer ruimte voor dit formaat is er niet). Dit zijn “eigen” clublijsten. De lijsten komen altijd verticaal te hangen, d.w.z. : de hoogte is dan 50 cm en de breedte is dan 40 cm.
Iedere foto moet met passe-partout ingeleverd worden.
Deze passe-partouts kunnen dan uiteraard ook niet groter zij dan 50 x 40 cm.daar de lijsten verticaal(“en portret”) gepresenteerd worden, moet u hierbij rekening houden met hoe u uw foto presenteert :
·een verticale foto in/achter een verticaal passe-partoutof
·een horizontale foto in/achter een verticaal passe-partout.
De uitsnede van de foto in/achter het passe-partout is een kwestie van persoonlijke smaak.
Per serie of per maker (het liefst per hele fotoclub) vind ik een gelijke (= even hoge ) bovenkant/bovenrand van het passe-partout het mooiste beeld geven op een expositie. Aanbevolen hoogte : 8,5 tot 9,5 cm.
Met vriendelijke groet,
Gerard Eilander
Foto's Beoordelen
- Details
AANDACHTSPUNTEN BIJ DE BESPREKINGEN
Beoordelingscriteria:
A - INHOUD:
Categorie:
• Sfeerbeeld, Verhalend, Abstract, Persoonlijke herinnering, Esthetisch, Documentair, Reportage, In scene gezet, Kunstzinnig, Traditioneel, Vernieuwend.
Welke elementen, samenhang te veel of te weinig
B - COMPOSITIE:
Beeldopbouw:
• Compositie en uitsnede, Vlakverdeling, Dynamiek, Opnamestandpunt, Structuur, Lijnenspel, Formaat.
Sterke elementen en Storende elementen.
C - TECHNIEK:
Technische afwerking:
• Belichting, Scherptediepte, Kleuren en kleurverzadiging, Contrast.
D - ORGINALITEIT en CREATIVITEIT:
• Eigenstijl, Vernieuwend, Traditioneel.
E - PRESENTATIE:
• Passe-partout, Inlijsting, kleur en behandeling. Kwaliteit van het fotopapier en de afdrukkwaliteit.
Diafragma
- Details
In de optica is een diafragma een (meestal ronde of veelhoekige) opening in de lichtbaan van een lens of objectief die een bepaalde hoeveelheid licht door kan laten of tegenhouden.
Veel fototoestellen hebben een verstelbaar diafragma waardoor de hoeveelheid invallend licht kan worden veranderd. Belichting kan verder worden beïnvloed door het wijzigen van de belichtingstijd met behulp van de sluiter.
De iris is het diafragma van het menselijk oog.
Groothoek
- Details
Een groothoeklens is een objectief met een korte brandpuntsafstand in verhouding tot de afmeting van het opnamemateriaal (film of beeldsensor). Voor het kleinbeeld-formaat (met een beelddiagonaal van 43 mm) spreekt men van groothoek bij brandpuntsafstanden korter dan 35 mm. Door de korte brandpuntsafstand verkrijgt men een grote beeldhoek.
Een groothoeklens wordt onder andere gebruikt om heel veel op de foto te krijgen. Ook wordt het perspectief schijnbaar uitgerekt, nabije voorwerpen lijken groot terwijl de achtergrond kleiner wordt en verder weg lijkt, wat creatief toegepast kan worden, bijvoorbeeld om een landschap een weidser karakter te geven.
Het wordt ook veel gebruikt voor o.a. panorama-foto's. Het tegenovergestelde van een groothoeklens is een telelens.
Groothoeklenzen worden onderverdeeld in lineaire en fisheye-lenzen. De eerste groep heeft een ontwerp waarbij rechte lijnen zoveel mogelijk recht weergegeven worden (ten koste van de verhoudingen) en zijn beeldvullend, de tweede groep projecteert vaak een rond beeld, waarbij alleen lijnen die door het midden lopen recht blijven. Objecten aan de rand worden extreem gekromd.
Scherpte diepte
- Details
- Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe kleiner de scherptediepte
- Hoe kleiner het diafragma (dus hoe hoger het F-getal), hoe groter de scherptediepte
- Hoe kleiner het opnameformaat (denk aan compact digitale camera's), hoe groter de scherptediepte
Scherptediepte
(Engels: Depth of Field) is een zone in het onderwerp die bewust of noodgedwongen scherp wordt afgebeeld. Daartoe dienen de verstrooiingscirkels, behorende bij de voorwerpspunten voor en achter het instelvlak, zodanig te worden verkleind dat hun diameter binnen de toelaatbare grootte komt. In de kleinbeeldfotografie is dit 0.030mm. Voor digitale camera's geldt de volgende formule: CoC = (CoC 35mm / crop factor)
[1].
Voorwerpen die dichter bij of verder weg liggen dan het voorwerp waarop scherp is gesteld, worden dan onscherp weergegeven. De scherptediepte kan worden vergroot (zodat het gebied dat scherp wordt afgebeeld zich uitbreidt) door een diafragma in te stellen dat het gebruikte lensoppervlak verkleint, maar dit gaat dan ten koste van de lichtsterkte. Naast het diafragma zijn de afstand tot het scherpstelpunt en de brandpuntsafstand van de lens de factoren die de scherptediepte bepalen:
Scherptediepte is het gebied waarin de foto scherp genoeg wordt afgebeeld. In bovenstaand voorbeeld is dat dus de middelste vlinder, de andere vlinders vallen buiten de scherptediepte en zijn dus onscherp.
Voorbeelden voor in het Buitenmuseum Enkhuizen.
Het is de bedoeling dat er gefotografeerd gaat worden met beperkte scherptediepte. Het isoleren van onderwerpen door strakke inkadering en kleine scherptediepte zal fotografische zeggingskracht versterken.
We hebben hier 61 foto's met voorbeelden, Klik hier.
FOTOGRAFIE EBOOK: ALLES OVER SCHERPTEDIEPTE
Zwart-Wit
- Details
Een van de effecten van zwart/wit fotografie is de metallic-achtige look die wordt gecreeerd door de foto's op een speciale manier te ontwikkelen. Ik zal niet verder in details treden op dit proces want met Photoshop kunnen we een soortgelijk effect creeeren.
Voor meer informatie:
http://www.northlight-images.co.uk/digital_black_white.html
Digital Black and White
Our specialist black and white digital photography page
We've lots of articles on this site covering black and white digital photography and other monochrome issues
met veel zwart/wit werk
De Beginselen van de Fotografie
- Details
- Tip1: is de Gulde Snede. De Gulden Snede heeft te maken met compositie die u makkelijk toe kan passen.
- Verdeel uw foto in een geraamte. Trek een horizontale streep op 1/3 deel van de bovenkant van uw foto. Daarna trekt u een tweede horizontale streep op 1/3 deel van onderkant van de foto. Dit herhaalt u wederom door tweemaal een verticale streep te trekken op 1/3 van de foto. U heeft nu een geraamte van 4 strepen met in iedere hoek een samenkomen van horizontale en verticale lijnen.
- Zorg er nu voor dat op een van de lijnen uw onderwerp van de foto staat. Een persoon met zijn hoofd op de kruising van de bovenste horizontale en verticale lijn en zijn lichaam plaatst u op de verticale lijn.
- Een gebouw of de horizon kunt u op een van de horizontale lijnen zetten. Zo krijgt u geen gesplitste foto. De Horizon in het midden deelt namelijk de foto in 2 delen.
- Tip 2: let eens op hoeveel uw op de foto plaatst. Probeer eens zo min mogelijk op de foto te plaatsen. Of let eens op wat er achter een persoon staat. Als iemand achter een boom staat, probeer in de gaten te houden dat er geen takken uit zijn of haar hoofd groeien bijvoorbeeld.
- Veel succes met deze tips en volgende keer leest u weer meer tips...
Inleiding
Fotografie begint bij het fototoestel wat u in uw handen heeft. Ieder knopje heeft een functie en een betekenis en kan u verder leiden naar een leuke spontane foto. Echter kunnen deze leuke foto's ook redelijk dramatisch eindigen bij het afknippen van het hoofd van een persoon of een beeld bijvoorbeeld. Of het "leeg lopen" van de zee door de horizon scheef neer te zetten in beeld. Ga zo maar door.
Stappen
Hier treft u stapsgewijs aan wat handig is om een leuke geslaagde foto te maken die u met trots kunt laten zien aan familie, vrienden, kennissen of zelfs uw partner.
Tips
IPhone Photo Art
- Details
Enige interessante linkjes betreffende iPhone Art:
Afghanistan in Hipstamatic:
http://www.mymodernmet.com/profiles/blogs/iphone-photos-afghanistan-war
http://www.davidguttenfelder.com/
Olympische Spelen:
http://www.theverge.com/2012/8/3/3216616/olympics-iphone-photography
Algemene informatie over van alles en nog wat betreffende de iPhone;
1) http://lifeinlofi.com/
2) http://www.iphoneographycentral.com/
Tutorials:
3) http://www.iphoneographycentral.com/tutorial/view-tutorial-detail/id/158
4) http://iphoneogenic.wordpress.com/
5) http://www.iphoneography.com/
6) http://artofmob.com/
Inspirerende fotosites:
1) http://www.iphoneart.com/
2) www.flickr.com
3) http://amptcommunity.com/
4) http://www.eyeem.com/ (vereist een account)
5) http://www.ippawards.com/
6) http://the-mpas.com/category/headlines/
Toebehoren en gadgets:
1) www.pixigo.nl
2) www.stylusweb.nl
Portret en Modelfotografie Tips
- Details
-
accu's vol
-
geheugenkaarten leeg
-
lenzen/sensor schoon, filters ook
-
eventueel extra's als flitser(s), statief etc nalopen op werking en aanwezigheid
-
reserve camera (desnoods lenen)
-
Ga rustig te werk. Haast zorgt ervoor dat je model zich niet gemakkelijk gaat voelen en jou minder serieus zal nemen. Je zal zelf ook problemen hebben om goeie foto's te maken doordat je niet op je gemak bent.
-
Regisseer je model. Je model is ook gewoon maar een mens: hij of zij kan prima praten en luisteren, dus geef aanwijzingen. Handje hier, ogen daarheen, hoofd omdraaien, heupen erin of naar achteren, voet scheef. Doe zelf ook poses voor om aan te geven wat je bedoeld als het niet met tekst is uit te leggen is.
-
Bekijk de resultaten de hele tijd, ook samen met het model. Voordeel van digitale tijdperk tegenwoordig is dat je (ook al is het een klein schermpje) het resultaat meteen kan bekijken. Is de belichting in orde: zijn de kleuren goed. Hoe staat het met de witbalans, hoe kijkt het model, is de foto scherp?
Om een idee te geven hoe portret of model fotografie in z'n werk gaat volgt hier een beschrijving en wat tips voor de mensen die er ook wel eens mee aan de slag willen.
Het Begin
Je begint met een idee/concept dat je uitwerkt naar wat je precies wilt van/met een model of modellen. Waarom is dit zo hard nodig? Als je geen idee hebt wat je wilt als resultaat van een shoot en maar wat gaat aanklooien, kan je het niet zo goed niet gaan doen. Aanklooien is leuk voor even, maar daarna moet je je gaan richten op het uitvoeren van je idee of het thema dat je gekozen hebt voor de shoot Zorg dat je goed in samenspraak met het model het thema kiest, datum/locatie/tijd en ook contactgegevens uitwisselt. Details zijn belangrijk: wat moet het model aan, hoe moet het haar zitten, wat moet er meegenomen aan extra kleren: accessoires als riemen, sieraden, zonnebril, tas, hoed en dergelijke zijn ook belangrijk. Controleer ook of er visagie dan wel styling nodig/gewenst is.
Voorbereiding
Check, dubbelcheck en driedubbelcheck je fotospullen. Als je iets mist tijdens een shoot of je zit met lege accu's trek je niet alleen je haren uit't hoofd: je slaat ook een flater tegenover je model.
Wordt er met contracten (bijvoorbeeld TFP) gewerkt? Print ze dubbel of driedubbel uit: voor jou, het model, visagiste, etc. Vergeet de papieren of electronische routeplanner ook niet.
Pre-shoot
Controleer met je model nog even de datum, tijd, locatie 24 uur van te voren. Buitenlocatie? Check het weer. Als het kan: zorg dat je de locatie zelf van tevoren kan bekijken, desnoods van wat foto's: dit scheelt flink tijd tijdens de shoot om te zoeken naar een goeie plek om te gaan schieten. Zorg dat je zelf in je hoofd hebt wat je precies wil aan poses, lichtval, uitdrukkingen enzovoort. Is je model nog niet zo ervaren? Vraag of er wat geoefend kan worden in de spiegel aan gezichtsuitdrukkingen en emoties, het helpt echt.
Tijdens de shoot
Eerst een paar tips:
Het belangrijkste tijdens de shoot is dat je samenwerkt en communiceert. Een model dat gewoon maar gaat staan terwijl jij een beetje weg staat te klikken....dat schiet niet zo op. Geef aan wat je wilt, en laat het model zelf ook poses aannemen waar jijzelf mogelijk nog niet aan gedacht had.
Post-shoot - nazorg
Zorg voor een nette afhandeling. Laat het model weten hoe je vindt dat het gegaan is, en zorg dat je de foto's binnen een redelijke tijd kan laten zien, al dan niet bewerkt. Een paar mooie prints danwel een nette cd voor het model zijn goed voor je reputatie: je pakt de zaken serieus aan inclusief de afhandeling.
Het Belangrijkste
Plezier. De lol van het fotograferen en het hele gebeuren om een modelshoot staat voorop. Er gaat nogal wat organisatie aan vooraf, zeker als je een uitgebreide(re) shoot doet met verschillende locaties/kleren/modellen enzovoort, maar de lol is het belangrijkste. Daarnaast werkt dat door: als jij kan laten zien dat je lol hebt in het schieten, dan krijgt je model ook de smaak te pakken.
(bron: internet)
Wat is Fotografie
- Details
Het woord – FOTOGRAFIE – is een samenvoeging van twee woorden uit het klassieke Grieks n.l. Photos = licht en Grafein = schrijven / tekenen.
Dus m.a.w.: schrijven of tekenen met of door middel van licht. Het afbeeldingen maken van wat ons op een of andere manier intrigeert, is door de Fotografie makkelijker en sneller geworden dan hoe de vroegere kunstschilders dat deden.
De fotografie is een vorm van liefhebberij, vrijetijdsbesteding of zelfs een beroep.
Fotografie heeft veel te bieden aan expressiemogelijkheden aan mensen met zeer uiteenlopende karakteraanleg en interessen.
In onze club is het een vorm van hobby met aantrekkelijke kanten en veel verschillende mogelijkheden.
Het is de opzet dat in onze vereniging de leden elkaar aanzetten tot fotografische activiteiten en prestaties met als doel een betere kwaliteit van het fotowerk te bereiken.
Er worden ervaringen uitgewisseld en je vindt er een klankbord.