• Clipboard01.jpg
  • IMG_8709.jpg
  • PTDC0021.jpg

Portretgroepavond 28 oktober 2013

Wat gebeurde er op de Portretgroepavond

van 28 oktober?

Maandag 28 oktober, de storm raast over Nederland en dat was ook te merken tijdens de fotoclubavond in Bessie. Voor de deur lagen al de stille getuigen van wat er die middag zich had afgespeeld rond Bessie in Lutjebroek; aardige woudreuzen als lucifers afgeknapt.

Binnen was het ook 's avonds nog stormachtig. De Portretgroep had de avond georganiseerd; een actieve avond met veel geflits en geklik. Zowaar 2 kleine studio opstellingen waren ingericht en zelfs een heus fotomodel was aanwezig. Dit was voor het merendeel van de fotografen nog wel wat onwennig en eng. Wat moet je eigenlijk tegen zo'n dame zeggen? Maar wat de meeste fotografen nog meer bezig hield, HELP hoe moet ik mijn camera instellen ??? Jammer dat daardoor het model er soms wat verloren bij zat zonder dat er contact ontstond tussen fotograaf en model. Onderling overleg tussen fotografen, hulp van meer ervaren portrtfotografen en wat uitproberen resulteerde uiteindelijk wel in aardig wat mooie plaatjes.

Men wist van geen ophouden, de pauze werd wat uitgesteld en sommigen vergaten dat zelfs.

Foto's maken is natuurlijk 1 maar nabewerking is ook een belangrijk onderdeel. Niet anders als vroeger worden foto's in de doka (eng: lightroom) subtiel aangepast en uitgesneden. Aart van Wijk liet in een korte demonstratie zien hoe hij in zijn moderne 'doka' te werk gaat door een aantal basis gereedschappen van Adobe Lightroom5 te tonen. uiteraard was de tijd veel te kort om alle ins en outs te tonen maar het heeft hopelijk een eerste indruk gegeven voor die gene die nog onbekend zijn met dit gereedschap.

De avond werd afgesloten met de mededeling namens de Portretgroep door Rene van Ophem dat de portretgroep door gebrek aan activiteiten zichzelf heeft opgeheven. Dit besluit is menigmaal besproken en we zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat portretfotografie geen groepsactiviteit is. Op de eerste plaats moet het contact met het model staan en dat bereik je door 1-op-1 te werken. Dit werd bevestigd door de ervaringen tijdens de clubavond. Uiteraard kan de groep op ieder moment weer nieuw leven worden ingeblazen als er weer nieuwe actieve fotografen opstaan. De fotoclub heeft immers de spullen beschikbaar en locatie georganiseerd. Wil je een keer aan de slag in de studio, neem dan contact op met Rene van Ophem. Uiteraard willen de ex-leden van de portretgroep (Rene van Ophem, Aad van Wijk, John McKay, Klaas Koorn en Jaap Mulder) je ook best helpen om in de studio met de flitsinstallatie aan de slag te gaan.

Menig fotograaf is huiswaarts gekeerd met een camera vol mooie plaatjes van mede fotografen en/of het fotomodel van de avond; Petra. Het is natuurlijk goed gebruik dat de geportretteerde de door de fotograaf gemaakte, goedbevonden en in de moderne 'doka' bijgewerkte foto's doet toekomen.

Daarom de oproep aan een ieder die zijn camera heeft gehanteerd om de gemaakte foto's middels Email of WeTransfer aan het betreffende model toe te sturen.

De foto's van Petra graag aan mij (Jaap Mulder) toesturen (via email of Wetransfer) zodat we deze als 1 pakket van foto's aan haar kunnen sturen.

Voor volgens jaar zal de (ex-) portretgroep met alle plezier weer een gezellige interactieve avond organiseren met veel geflits en geklik :). Ideeen zijn altijd welkom, stuur daarvoor een email naar ondergetekende.

Groeten namens de ex-portretgroepleden,

Jaap Mulder